Verhuurders en verhuurbemiddelaars moeten goed verhuren en zich aan de regels houden. Als zij dat niet doen, kunt u dit melden bij de gemeente. Iedereen kan een probleem melden.

Wat u kunt melden

Discriminatie
Verhuurders mogen geen verschil maken tussen huurders. Een verhuurder mag een huurder niet kiezen op basis van geloof, politieke voorkeur, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele voorkeur, handicap of burgerlijke staat.


Intimidatie of zelfs bedreiging
Verhuurders en verhuurbemiddelaars mogen niet intimideren. Dit betekent dat ze een huurder niet bang mogen maken door bijvoorbeeld te dreigen met opzeggen van het huurcontract. Of dreigen dat u geen elektriciteit meer krijgt.


Geen huurcontract op papier
Een huurcontract moet altijd op papier staan. Op het contract moet een handtekening staan van de huurder en de verhuurder.


Geen informatie over rechten en plichten als huurder
De verhuurder moet een huurder schriftelijk informeren over:

  • De rechten en plichten van de huurder, voor zover deze niet in de huurovereenkomst staan.
  • De contactgegevens van een persoon of organisatie waar de huurder terecht kan met vragen over de gehuurde woonruimte.
  • De contactgegevens van het meldpunt: Problemen met verhuurders.


Waarborgsom
Verhuurders mogen een extra bedrag vragen dat u vooraf betaalt, maar terugkrijgt als u geen schade maakt. Vanaf 1 juli 2023 mogen verhuurders maximaal 2 maanden borg vragen. Is het huurcontract voor 1 juli 2023 afgesloten, dan mag dat 3 maanden borg zijn.


Te hoge servicekosten
De kosten voor service moeten eerlijk zijn. Verhuurders en verhuurbemiddelaars moeten ieder jaar een rekening van de servicekosten sturen aan de huurder.


Extra regels voor internationale tijdelijke werknemers

  • Het huurcontract mag niet aan een arbeidscontract vastzitten. Dit moeten twee aparte contracten zijn.
  • Rechten en plichten moeten in een taal geschreven zijn die de internationale tijdelijke werknemer begrijpt.

Melding maken

U kunt uw melding hieronder online indienen.

Melding maken
 

Video over de Wet goed verhuurderschap

Vanuit Volkshuisvesting Nederland is er een video gemaakt over wat de Wet goed verhuurderschap voor huurders betekent. De video geeft in heldere en duidelijke taal uitleg. De video is ook in het Engels, Spaans, Pools, Roemeens en Bulgaars beschikbaar. Bekijk de video's op de website van Volkshuisvesting Nederland(externe link).

Woonoverlast

Heeft u klachten over uw woonomgeving, zoals geluidsoverlast van buren, vervuilde tuinen en woningen, viezigheid van dieren of criminaliteit? Kijk dan op Melding woon- en leefomgeving.