Wat is het?

Als u door een ziekte, een beperking of ouderdom niet meer alles zelf kunt doen, dan kan de gemeente u helpen. De gemeente zoekt samen met u naar een oplossing. Soms betekent dit dat u zelf probeert iets te veranderen in uw situatie. In andere gevallen geeft de gemeente u gerichte hulp.

De hulp is erop gericht dat u zoveel mogelijk zelf kunt blijven doen. Denk aan:

  • zelf uw huishouden doen
  • verplaatsen in en om uw woning
  • verplaatsen in uw omgeving met een vervoermiddel
  • normaal gebruikmaken van uw woning
  • andere mensen ontmoeten

Wat u moet doen

U kunt contact opnemen met de gemeente Lingewaard via telefoonnummer (026) 32 60 111.

In een gesprek kunt u aangeven dat u beperkingen ervaart in uw dagelijks leven. Tijdens het gesprek kan de medewerker een melding maken dat u beperkingen ervaart in het kader van de wet maatschappelijke ondersteuning. U ontvangt hiervan een ontvangstbevestiging thuis gestuurd. Na ontvangst van uw melding zal een van de Wmo consulenten contact met u opnemen voor het maken van een afspraak om u thuis te bezoeken. De Wmo consulent zal samen met u gaan kijken naar een passende oplossing. Zij zijn op de hoogte van alle mogelijkheden van de hulpinstanties in uw omgeving. Zij bieden u een luisterend oor en denken graag met u mee. Samen zoeken zij met u naar een passende oplossing.

Wat kost het?

Voor een Wmo-voorziening is een eigen bijdrage verschuldigd. U betaalt nooit meer dan de kostprijs (incl. onderhoudscontracten). Die wordt vastgesteld en geïnd door het CAK. Uw eigen bijdrage bedraagt in 2020 maximaal € 19,00 per 4 weken. Dit is afhankelijk van uw leeftijd en leefsituatie. U kunt meer informatie vinden op www.hetcak.nl(externe link).

Hoelang duurt het?

De Wmo wil dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en kunnen meedoen in de samenleving. Sommige mensen hebben daarbij hulp nodig van familie, buren, vrienden. Weer anderen hebben extra ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld hulp in de huishouding of een rolstoel. Niet iedereen kan rekenen op hulp van familie, vrienden of buren. En niet iedereen heeft genoeg geld om hulp of hulpmiddelen zelf te kopen. Voor die mensen is er de Wmo. De Wmo biedt de ondersteuning die nodig is en waar u niet zelf voor kunt zorgen.

Bij de Wmo is het belangrijk dat we samen (u en de gemeente) zoeken naar een passende oplossing. We hebben dus geen kant en klare oplossing voor u klaar liggen.