Nieuw tijdperk voor sociale basis in Lingewaard

Gemeente Lingewaard wil zorg en welzijn ook in de toekomst bereikbaar, toegankelijk en betaalbaar houden. Daarom kiest de gemeente voor een andere werkwijze. Welzijnsorganisatie Incluzio gaat op 1 januari 2026 in Lingewaard aan de slag met de opdracht van de gemeente om de ‘sociale basis’ te versterken.

Foto van jongeren in gesprek. Foto ter illustratie.

“Ik ben erg blij met deze nieuwe partner”, aldus Aart Slob, die als wethouder verantwoordelijk is voor welzijn en zorg. “Het huidige aanbod van hulp is verdeeld over verschillende organisaties. Dit maakt het moeilijk voor mensen om te weten waar ze terecht kunnen. Door alles onder één organisatie onder te brengen wordt het duidelijker voor inwoners waar ze moeten zijn voor hulp.”

Buurtgericht werken

“We zijn trots op de toekomstige samenwerking met gemeente Lingewaard”, vertelt Ruud Noteboom, directeur van Incluzio. “Wij willen zorg en welzijn verbeteren door het dichter bij mensen te brengen en direct vanuit onze buurtteam te organiseren. We bieden innovatieve oplossingen die echt werken en waarmee we meer mensen kunnen helpen. Deze oplossingen zijn vaak klein en dichtbij, wat lukt omdat we buurtgericht werken.”

De komende maanden gaan de gemeente en Incluzio de samenwerking en de nieuwe werkwijze verder invullen. Ruud Noteboom: “We gaan er alles aan doen om de overgang van de nieuwe situatie zo goed mogelijk in te vullen en soepel te laten verlopen.” 

Ervaren en innovatieve organisatie 

Aart Slob: “De vraag naar zorg en hulp neemt toe en er zijn te weinig zorgmedewerkers. Willen we welzijn en zorg beschikbaar houden, dan moeten we anders gaan werken. Incluzio is een ervaren en innovatieve organisatie die al in andere gemeenten heeft laten zien hoe het beter kan. Ook voor Lingewaard breekt nu een nieuw tijdperk aan.”

In een sterke sociale basis hebben inwoners in wijken, buurten en dorpen contact met elkaar. Aangevuld met voorzieningen en activiteiten die inwoners zelf of met professionele hulp organiseren. Een sterke sociale basis maakt dat u langer fijn thuis kunt blijven wonen, uzelf kunt redden en kunt doen wat u graag doet.

Dichtbij huis

Aart Slob: “In Lingewaard moet iedereen mee kunnen doen, ongeacht leeftijd of achtergrond. En wie daarbij hulp nodig heeft, moet die hulp snel en gemakkelijk kunnen vinden.”

Vanaf 1 januari 2026 wil de gemeente:

  • Hulp dichter bij huis. Voor de meeste hulpvragen gaan inwoners straks niet meer naar de gemeente, maar naar de buurtteams van Incluzio.
  • Meer ontmoetingsmogelijkheden: we willen in de buurt meer plekken maken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
  • Advies op logische plekken: hulp op plaatsen waar mensen vaak komen, zoals scholen, buurthuizen of andere ontmoetingsplekken.

Vitale samenleving

De gemeente wil in de nieuwe werkwijze problemen van mensen zoveel mogelijk voorkomen. Daarvoor is het belangrijk dat we eerder signaleren dat er iets aan de hand is.

Aart Slob: “We streven naar een gezonde en vitale samenleving waarmee we zorg en welzijn toekomstbestendig maken. Een vitale samenleving is goud waard. Het is fijn als inwoners zoveel mogelijk voor zichzelf en voor elkaar zorgen en dat zij onderdeel zijn van een sociaal netwerk. Hiervoor is een breed en laagdrempelig aanbod van activiteiten en ondersteuning nodig, liefst in de eigen omgeving en goed bereikbaar voor onze inwoners.”

Incluzio Lingewaard

Incluzio is een ervaren partij die opdrachten voor de sociale basis en sociale teams uitvoert in diverse gemeenten in het land. In onze regio werkt Incluzio voor de gemeenten Nijmegen en Rheden. In onze gemeente gaat de nieuwe contractpartner werken onder de naam Incluzio Lingewaard.

Heeft u nu al vragen? Stuur dan een mailbericht naar lingewaard@incluzio.nl.

Werkwijze Incluzio: drie speerpunten

1. Samen leven en meedoen in uw buurt

Incluzio wil dat iedereen in Lingewaard zich thuis voelt en mee kan doen. Daarom helpt Incluzio buurten om leefbaar en gezellig te zijn, met activiteiten die door en voor inwoners worden opgezet. Denk aan koffieochtenden, samen bewegen of jongeren die iets doen voor anderen. Samen met bestaande initiatieven bouwt Incluzio verder aan plekken, zoals huiskamers in de wijk, waar u elkaar kunt ontmoeten of hulp kunt vragen.

2. Dichtbij, laagdrempelig en op tijd hulp bieden

Incluzio wil dat iedere inwoner makkelijk hulp kan krijgen als hij of zij ergens mee zit. Daarom is de organisatie vanaf 2026 zichtbaar op plekken waar mensen al komen, zoals scholen, verenigingen, bibliotheken en huisartsenposten. Inwoners kunnen daar terecht met vragen over bijvoorbeeld geldzaken, mantelzorg of digitale vaardigheden. Daarnaast is Incluzio ook digitaal of telefonisch bereikbaar voor inwoners van Lingewaard.

3. De juiste hulp, op maat en toekomstgericht

Als iemand extra ondersteuning nodig heeft, zorgt Incluzio dat die hulp goed past. Ze kijken niet alleen naar het probleem, maar juist naar wat er nog wél kan en waar de persoonlijke kracht zit. Incluzio helpt iemand om zelf weer verder te kunnen, samen met het eigen netwerk en vrijwilligers. Deze hulp is tijdelijk als dat kan, en uitgebreider als het nodig is. Of het nu gaat om opvoeding, geldzorgen, mantelzorg of eenzaamheid – Incluzio zoekt samen met de inwoner naar oplossingen.

Volg de ontwikkeling

Gemeente Lingewaard en Incluzio werken dit jaar samen aan de invulling van de nieuwe werkwijze die op 1 januari 2026 van start gaat. In Het Gemeente Nieuws verschijnt dit jaar regelmatig een extra informatiepagina over de voortgang van dit omvangrijke proces. Zie voor meer informatie ook onze pagina over de sociale basis en de website van Incluzio Lingewaard