Special noodopvang Lingewaard

Elke dag komen er vluchtelingen naar Nederland. Vaak zijn deze mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Na een lange en zware reis hebben ze vooral behoefte aan een veilige plek waar ze tot rust kunnen komen. Als gemeenten zijn we verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van deze opvangplekken. Daarom willen we in Lingewaard een tijdelijke noodopvanglocatie openen aan de Zandsestraat in Bemmel.

Hier kunnen straks maximaal 200 vluchtelingen wonen: alleenstaanden, koppels en gezinnen. Zij vinden hier een tijdelijke opvangplek: sober, maar veilig. De noodopvang in Lingewaard is vergelijkbaar met de opvanglocatie een stukje verderop: de Koudenhoek in Lent. We kiezen voor noodopvang voor een periode van maximaal twee jaar, want na die tijd gaan we op deze locatie in Bemmel woningen bouwen. Tegen die tijd is er hopelijk ook meer duidelijk over het landelijk asielbeleid.

Ik heb er vertrouwen in dat we met elkaar in Lingewaard een mooie humane plek kunnen neerzetten. Een plek waar vluchtelingen onderdeel worden van de Lingewaardse gemeenschap en vrijwilligers uit Lingewaard actief hun hulp aanbieden.

Aart Slob
Wethouder

Foto van aart Slob

Noodopvang Lingewaard voor vluchtelingen

Wie in Nederland asiel aanvraagt, heeft recht op onderdak (opvang). Gemeente Lingewaard heeft op dit moment nog geen opvanglocatie, maar is wettelijk wel verplicht opvang te bieden. Na onderzoek blijkt een tijdelijke noodopvang voor Lingewaard het meest haalbaar. Het terrein aan de Zandsestraat in Bemmel, tussen de hoogspanningsleidingen en Buurtschap De Pas, is geschikt voor een tijdelijke noodopvanglocatie. De locatie opent naar verwachting in het vierde kwartaal van 2025.

Ook de gemeente Lingewaard is aan zet

De gemeente Lingewaard heeft een wettelijke taak om vluchtelingen op te vangen. De noodopvang in Lingewaard is een tijdelijke opvang voor maximaal 2 jaar. Met het openen van een noodopvang voldoen we aan de wettelijke opgave zonder dat wij een structurele opvang openen. De gemeente kan daarmee de ontwikkelingen volgen rondom de Spreidingswet. 

De noodopvang voor 200 vluchtelingen 

Vluchtelingen krijgen in de noodopvang onderdak met kookfaciliteiten en toegang tot noodzakelijke medische zorg. Het is een tijdelijke plek waar vluchtelingen verblijven in afwachting van een plek in een regulier asielzoekerscentrum. Het COA is verantwoordelijk voor de noodopvanglocatie en de begeleiding van de vluchtelingen. Ook zorgt het COA voor 24-uurs beveiliging op de locatie.

Locatiekeuze Zandsestraat Bemmel

De locatie is gekozen op basis van vooraf gestelde criteria. Bijvoorbeeld de beschikbaarheid van de locatie, afstand tot voorzieningen, veiligheid, bereikbaarheid en snelheid van realisatie.

Woningbouw

Het terrein aan de Zandsestraat is bestemd voor woningbouw. De vijftien vrijesectorwoningen op het zuidelijk deel lopen misschien vertraging op. Dat weten we nog niet zeker. De bouw van de ongeveer 130 woningen op het noordelijk deel (vanaf de hoogspanningslijn tot aan kern Bemmel) gaat gewoon volgens planning door.

De Spreidingswet, wat is dat?

Vanaf 1 februari 2024 stelde het kabinet de Spreidingswet op. In de Spreidingswet is vastgesteld hoeveel opvangplekken er in heel Nederland nodig zijn. Die plekken worden verdeeld over de twaalf provincies. De provincies verdelen deze plekken daarna over hun eigen gemeentes. Dat gebeurt op basis van het aantal inwoners en de sociaaleconomische score van een gemeente. Overal in Nederland krijgen gemeentes dus de verplichte opdracht om een bepaald aantal asielzoekers op te vangen.

De cyclus van de Spreidingswet duurt twee jaar. Er gaan berichten rond in de media dat het kabinet de Spreidingswet vroegtijdig intrekt, maar daarover zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt. Ook is het nog niet duidelijk of er dan nieuwe regels komen voor gemeentes over de opvang van vluchtelingen. Op dit moment geldt de Spreidingswet nog en voelen we ons verantwoordelijk om hulp te bieden waar het nodig is. Veel van onze (buur)gemeenten vangen al vluchtelingen op.

Inforonde op 14 mei

Op woensdag 14 mei wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de noodopvanglocatie in Bemmel. Dit gebeurt tijdens de inforonde. Er zijn presentaties van het COA en de gemeente. Raadsleden kunnen vragen stellen. De inforonde wordt live uitgezonden. U kunt deze live bekijken of later terugkijken via onze website. Wilt u de avond bijwonen op het gemeentehuis? Dan kan het zijn dat u zich moet aanmelden. Houd hiervoor onze website in de gaten.

De tweede helft van de avond is er ruimte voor insprekers. Wilt u inspreken op het onderwerp noodopvang? Dan kunt u dit doorgeven aan de griffie door te bellen naar (026) 32 60 461 of mailen naar raadsgriffie@lingewaard.nl. Geef dit door vóór dinsdag 13 mei, 12.00 uur.

Vragen en antwoorden

Het kan zijn dat u vragen heeft over de noodopvang. Hieronder hebben we een aantal vragen en antwoorden opgenomen. Op onze website staat een uitgebreid overzicht van vragen en antwoorden. Dit
overzicht werken we steeds bij.

Wat is het verschil tussen een AZC en een noodopvang?

Een asielzoekerscentrum (azc) is een structurele opvanglocatie voor meerdere jaren. Een noodopvang is tijdelijk en heeft op de locatie Zandsestraat een duur van maximaal twee jaar. De voorzieningen van een noodopvang zijn eenvoudiger.

Wie betaalt de kosten?

Het COA is bij deze noodopvang verantwoordelijk voor de opvang, begeleiding, beveiliging en zorg. Hierdoor draagt het COA de kosten. De kosten voor Lingewaard zijn beperkt.

Hoe staat het met de veiligheid?

Het COA regelt de beveiliging op het terrein van de noodopvang, zowel overdag als ’s nachts. Voor de veiligheid buiten het terrein zijn de politie en de BOA’s van de gemeente verantwoordelijk.