Wilt u goederen of etenswaren verkopen vanuit een kraam of wagen, zoals een viskraam, een bloemenstalletje of een ijskraam? Dan vraagt u een standplaatsvergunning aan bij de gemeente. U mag dan met uw kraam op een openbare plek in de open lucht staan. Bijvoorbeeld op of aan de openbare weg.

Dat kan online met DigiD of eHerkenning.

Online een standplaatsvergunning aanvragen met DigiD

Online een standplaatsvergunning aan vragen met eHerkenning

U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de vergunning krijgt. Is er een wachtlijst of heeft de gemeente een maximum ingesteld? Dan kan het langer duren voordat u de vergunning krijgt.

Standplaatsen- en ventvergunningenbeleid gemeente Lingewaard 2018

Wilt u een tijdelijke standplaats (voor maximaal 3 dagen) of een standplaats op particulier terrein innemen waar producten worden aangeboden die op het terrein zelf gekweekt/geteeld/geproduceerd dan wel bewerkt worden, dan kunt u hiervoor een melding indienen.

Hoe het werkt

Met een standplaatsvergunning mag u uw goederen of diensten vanaf een vaste plaats verkopen. In de volgende gevallen spreken we niet van een standplaats innemen:

  • een vaste plaats op een evenement of een op een weekmarkt
  • het verkopen van goederen steeds op een andere plaats (dit valt onder venten)

Wat u moet doen

U vraagt de vergunning aan bij de gemeente. Geef bij uw aanvraag de volgende informatie:

  • welke goederen of diensten u verkoopt
  • op welke plek u de standplaats wilt (met situatietekening)
  • op welke dag of dagdeel u de standplaats wilt gebruiken

Aanvullende informatie

Is de gemeente niet de eigenaar van de grond waar u uw standplaats wilt? Dan hebt u ook toestemming nodig van de grondeigenaar.

Een standplaatsvergunning is iets anders dan een marktplaatsvergunning of een ventvergunning. Een marktplaatsvergunning hebt u nodig als u een plaats wilt op een dagmarkt, weekmarkt of jaarmarkt de weekmarkt. Een ventvergunning hebt u nodig als u goederen huis-aan-huis verkoopt. Venten betekent dat u uw goederen steeds op een andere plek verkoopt.

Heeft u tips voor verbetering van deze pagina?