Omschrijving

Wilt u goederen of etenswaren verkopen vanuit een kraam of wagen, zoals een viskraam, een bloemenstalletje of een ijskraam? Dan vraagt u een standplaatsvergunning aan bij de gemeente. U mag dan met uw kraam op een openbare plek in de open lucht staan. Bijvoorbeeld op of aan de openbare weg.

Dat kan online met DigiD of eHerkenning.

U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de vergunning krijgt. Is er een wachtlijst of heeft de gemeente een maximum ingesteld? Dan kan het langer duren voordat u de vergunning krijgt.

Standplaatsen- en ventvergunningenbeleid gemeente Lingewaard 2018(externe link)

Wilt u een tijdelijke standplaats (voor maximaal 3 dagen) of een standplaats op particulier terrein innemen waar producten worden aangeboden die op het terrein zelf gekweekt/geteeld/geproduceerd dan wel bewerkt worden, dan kunt u hiervoor een melding indienen.

Hoe het werkt

Met een standplaatsvergunning mag u uw goederen of diensten vanaf een vaste plaats verkopen. In de volgende gevallen spreken we niet van een standplaats innemen:

  • een vaste plaats op een evenement of een op een weekmarkt
  • het verkopen van goederen steeds op een andere plaats (dit valt onder venten)

Wat u moet doen

U vraagt de vergunning aan bij de gemeente. Geef bij uw aanvraag de volgende informatie:

  • welke goederen of diensten u verkoopt
  • op welke plek u de standplaats wilt (met situatietekening)
  • op welke dag of dagdeel u de standplaats wilt gebruiken

Aanvullende informatie

Is de gemeente niet de eigenaar van de grond waar u uw standplaats wilt? Dan hebt u ook toestemming nodig van de grondeigenaar.

Een standplaatsvergunning is iets anders dan een marktplaatsvergunning of een ventvergunning. Een marktplaatsvergunning hebt u nodig als u een plaats wilt op een dagmarkt, weekmarkt of jaarmarkt de weekmarkt. Een ventvergunning hebt u nodig als u goederen huis-aan-huis verkoopt. Venten betekent dat u uw goederen steeds op een andere plek verkoopt.