Wat is het?

Als u door een ziekte, beperking of ouderdom uw woning niet meer normaal kunt gebruiken, kan de gemeente u helpen. Bijvoorbeeld door de bereikbaarheid, toegang en het gebruik van uw woning te verbeteren. Deze hulp van de gemeente heet een woonvoorziening.

Hoe werkt het?

Welke hulp de gemeente geeft, hangt af van wat voor u de beste oplossing is. Allereerst bekijkt de gemeente of u zelf uw probleem kunt oplossen. Dit kan bijvoorbeeld door hulp van familie, huisgenoten, vrienden of bekenden. Verder kijkt de gemeente ook of u geholpen bent met een algemene hulpdienst.

Als deze opties niet voor u gelden, kan de gemeente u individuele hulp geven. Bijvoorbeeld in de vorm van:

  • aanpassingen in uw woning
  • een geldbedrag om naar een andere woning te verhuizen
  • een geldbedrag, zodat u zelf een woningaanpassing kunt betalen
  • een hulpmiddel voor uw woning zoals bijvoorbeeld een tillift

De gemeente kan van u een bijdrage in de kosten vragen. Het CAK(externe link) bepaalt de hoogte van de bijdrage aan de hand van uw inkomen, vermogen en eventuele andere voorzieningen die u krijgt.

Wat moet u doen?

U kunt uw hulpvraag stellen via de melding zorg en ondersteuning. U geeft daarbij aan dat u beperkingen ervaart in uw dagelijks leven. Wij gaan dan samen met u op zoek naar een passende oplossing.

Uw hulpvraag stellen

Nadat we uw hulpvraag hebben ontvangen zal een Wmo consulent contact met u opnemen voor het maken van een afspraak om u thuis te bezoeken. De Wmo consulent zal samen met u gaan kijken naar een passende oplossing. Zij bieden u een luisterend oor en denken graag met u mee. Samen zoeken zij met u naar een passende oplossing.

Kosten

Voor een aantal voorzieningen moet u een eigen bijdrage betalen. Hoe hoog uw eigen bijdrage is is afhankelijk van uw inkomen.

Hoe lang duurt het?

  • Direct na het versturen van uw hulpvraag via het meldingsformulier sturen we u een ontvangstbevestiging via de mail. U weet nu zeker dat de melding binnen is gekomen.  
  • Na ontvangst van dit formulier neemt een medewerker van gemeente Lingewaard binnen drie werkdagen met u contact op.