Omschrijving

Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost tijd en geld. Doe daarom eerst de vergunningencheck in het Omgevingsloket(externe link) om te bekijken of u een vergunning nodig heeft. Als u uitgebreide bouw- of verbouwplannen heeft, kunt u vervolgens een vooroverleg bij de gemeente indienen. Dit vooroverleg doen we met een intake- en omgevingstafel. Na dit vooroverleg weet u welke vergunningen u nodig heeft en of uw aanvraag kans van slagen heeft. Het vooroverleg dient u in via een formulier. 

Wilt u meer weten over de intake- en omgevingstafel? Lees dan in het document hieronder wat u van ons kunt verwachten en hoe dit proces eruitziet.

Kosten

Voor het in behandeling nemen van een vooroverleg moet u leges betalen. De kosten van een intaketafel zijn €500,- en de kosten van een omgevingstafel zijn €1500,-.

Gaat het vooroverleg over in een aanvraag omgevingsvergunning, dan worden de leges voor het vooroverleg deels verrekend met het bedrag voor het behandelen van de aanvraag omgevingsvergunning.

Hoe werkt het?

Een vooroverleg is aan te raden wanneer blijkt dat uw plan niet in het omgevingsplan past en u een globale toets wilt laten uitvoeren. Dit vooroverleg helpt u inzichten te krijgen doordat uw initiatief wordt getoetst op allerlei relevante zaken, zoals milieu, economische en stedenbouwkundige aspecten. Dit kan uw kans op een vergunning vergroten.

Het vooroverleg kan via het intakeformulier worden aangevraagd. Naar aanleiding van deze gegevens gaan we met u in gesprek om verdere noodzakelijke informatie over uw initiatief op te halen. Voldoet deze informatie? Dan behandelen wij uw initiatief op de intaketafel.

Gegevens meesturen

U moet bij uw aanvraag gegevens meesturen die nodig zijn om de gevraagde globale toets uit te kunnen voeren. Deze vindt u op het intakeformulier. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op via (026) 32 60 111.

Extra informatie

Doe eerst de vergunningencheck in het Omgevingsloket(externe link) om te bekijken of u een vergunning nodig heeft. En ook als u een vergunning nodig heeft, is een vooroverleg niet altijd nodig. Maar heeft uw plan grote impact op de omgeving? Gaat u bijvoorbeeld twee of meer woningen bouwen? Vergroot u fors uw bebouwing? Of krijgt uw bedrijf of woning een andere bestemming en gaan er andere activiteiten plaatsvinden? Dan is het vooroverleg interessant om inzicht te krijgen in uw kansen op een vergunning. We proberen hierbij met u mee te denken en uw kans op een vergunning te vergroten.
Vergeet wanneer u een initiatief wilt starten ook niet uw omgeving te betrekken bij uw plannen. Lees meer over participatie.

Wilt u in gesprek gaan over een kleinschaliger (bouw)plan? Dat kan ook. Dan kunt u een vooroverleg houden met de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA). Dit vraagt u aan door in het nieuwe Omgevingsloket(externe link) aan het einde van uw vergunningsaanvraag voor de optie ‘concept verzoek’ te kiezen.